1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Troglavska skupina - Zapad (Dinara)

Srijeda, 29 Ožujak 2017 22:10

Autor Darko Gavrić

PDF Ispis E-mail

Od vrela Cetine koji je inače hidrološki spomenik prirode skrenemo prema Gornjim Barišićima, odnosno kamenolomu ispod kojeg polazi planinarska staza za sklonište na Rupama. Rupe su ogromna planinska zaravan na kojoj se nalazi istoimeno sklonište, a koje je idealna ishodišna točka za obilazak vrhova u Troglavskoj skupini - Zapad.

Na samo 1h hoda je Lišanjski vrh 1794m sa kojeg se vidi svekoliko bogastvo ovog dijela Dinare koje će svakog zaljubljenika prirode ostaviti bez daha. Na samom vrhu je malo pl. sklonište kako bismo se nauživali ove ljepote, jer zaista su rijetki dani kad se na vrhu može nesmetano stajati. Sjeverozapadno od ovog vrha su Žrvanj i Jančija glava ili vrh, koji su zapravo jedna cjelina.
Odmah iza njih je piramida Velikog Bata 1850m, do kojeg se stiže grebenskom stazom koja je djelomično obilježena. Nasuprot njega je Bunjevačko brdo također 1850m, ispod kojeg se nalazi Grkovački Bat. Prema istoku su Klečarski vrhovi, do kojih nema markirane staze, ali je kleka dobro prosječena te je uspon jednostavan. Vrh je obilježen kamenim čovikom.

Od prjevoja Privija vodi markirana staza za Đilitan i Zeleno Brdo, dalje se može preko Crnih Bunara sve do Crnog Luga u BiH. Ovi vrhovi izgledaju međusobno povezani i prostorno bliski, što na neki način i jesu, ali za svaki nam je potrebno posebno odvojiti vrijeme. Boravak i planinarenje po ovom dijelu Dinare svakako je poseban užitak zato ga preporučujemo svakome tko uživa u ogromnim prostranstvima gdje može pronaći svoj put !

Vijesti - Planinarski Putokazi

Prijava/Odjava Korisnika

Korisničko Ime Lozinka Zapamti me!    Napravi račun...